Dalasols guide till betongpannor

Betongpannor takbyte

Betongpannor är ett populärt val för takmaterial vid nybyggnationer på grund av deras eleganta och liknande utseende som tegelpannor, samtidigt som de är mycket hållbara. Betongtak är dock relativt tunga, med en vikt på cirka 36 kilo per kvadratmeter, vilket innebär att de inte är lämpliga för äldre hus med en svag takkonstruktion eller där takets hållbarhet har försämrats över åren. Om du behöver hjälp med att hitta de bästa betongpannorna för ditt tak kan du kontakta oss för kostnadsfri rådgivning inför din takomläggning.

En guide till betongpannor

Betongpannor är vanligt förekommande som takmaterial vid nybyggnationer. Det beror delvis på att pannornas utseende och färg liknar tegelpannor, och det finns också ett brett utbud av färger att välja mellan. Ett annat skäl till att många väljer betongtak är det lägre priset, eftersom en betongpanna kostar bara lite mer än hälften av priset för en tegelpanna. Nackdelen med betongtak är dock dess tyngd, vilket gör att detta takmaterial inte lämpar sig väl för äldre fastigheter med en åldrande takkonstruktion som inte klarar av vikten. För sådana fastigheter kan ett plåttak vara ett bättre alternativ. Du kan boka ett kostnadsfritt hembesök där vi kan inspektera ditt tak, ge tips och råd om takomläggning, och sedan erbjuda dig en konkurrenskraftig offert för takbyte.

Betongpannors utförande och egenskaper

Betongpannan uppfanns i början av 1900-talet som ett alternativ till de mycket populära lertegelpannorna. Precis som tegel tillverkas betong av naturliga material som vatten, sand och cement (tillverkat av kalksten och lera), järnoxidpigment (som också finns naturligt) och vattenbaserad färg. Betong har flera fördelaktiga egenskaper, såsom formbarhet, hållbarhet, tätning, motståndskraft mot värme, kyla och väte samt bra färgbeständighet. Det gör betong till ett utmärkt material för tillverkning av takpannor. Nackdelen med betong är dess tyngd, vilket kräver en stabil takstomme som kan bära vikten. Betongtakpannor har också en lång livslängd.

Specifikationer för betongpannor

 • Antal pannor per kvadratmeter: cirka 9 stycken
 • Vikt per panna: cirka 4 kilo, beroende på tillverkare
 • Vikt per kvadratmeter: cirka 36 kilo
 • Format/typ: tvåkupigt, finns också enkupigt
 • Färger: tegelröd, röd, svart och grå
 • Minsta taklutning: 14 grader
 • Livslängd: cirka 40 år

Montering av betongpannor:

När vi på Dalasol lägger ett nytt tak med betongpannor börjar vi med att inspektera taket för att få en översikt över förutsättningarna och utföra arbetet på bästa sätt. Vi tar sedan bort det gamla taket och transporterar bort material, såsom gamla takpannor och virke, för återvinning. Vi kontrollerar också takets underlag, även inifrån, för att se till att det inte finns fukt eller andra skador. Därefter lägger vi ny takpapp och tätskikt enligt branschreglerna. Vi monterar också en ny bärläkt där pannorna kommer att vila. Slutligen lägger vi betongpannorna och fäster dem säkert i bärläkten. När vi har avslutat takomläggningen gör vi en besiktning tillsammans med dig som beställare för att säkerställa att du är helt nöjd med vårt arbete.

När du har godkänt vårt arbete överlämnar vi garantier för både arbete och material och skickar en faktura enligt överenskommen pris. Som privatperson kan du utnyttja ROT-avdraget för vår takomläggning. Det innebär att du kan göra ett skatteavdrag på 30 procent av våra arbetskostnader. Du kan även välja att få avdraget direkt på fakturan, vilket innebär att du inte behöver lägga ut pengarna själv samtidigt som vi tar hand om all administration med Skatteverket.

Fördelar och nackdelar med betongtak

Fördelar:

 • Ett brett utbud av färger och ytbehandlingar att välja mellan
 • Tätare än tegelpannor
 • Bättre belastningskapacitet och mindre känsliga för starka vindar än tegelpannor
 • Snabbare och enklare att montera jämfört med lertegel
 • Lägre kostnad än tegelpannor

Nackdelar:

Betongpannor har ett statiskt utseende och blir inte vackrare med tiden som lertegel

Obehandlade pannor kan drabbas av mossa, det är bättre att välja behandlade pannor

Betongtak är tunga och därför olämpliga för äldre fastigheter

Vi på Dalasol finns här för att hjälpa dig med din takomläggning. Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning och vi kan ge dig rätt vägledning för dina takbehov.