Dalasol guide till ytpapp

Papptak takbyte

Dalasol erbjuder professionell takläggning och kan hjälpa dig med installation av olika takbeklädnader, inklusive ytpapp. Ytpapp används främst som takbeklädnad på mindre byggnader såsom friggebodar, förråd, garage eller carports. Det är också ett lämpligt alternativ för platta tak eller tak med konstruktioner som inte klarar av tyngden från takpannor eller plåt.

Ytpapp är en tjockare variant av takpapp, även kallad asfaltsmatta. Den har god tätningsförmåga och hållbarhet. En av fördelarna med ytpapp är att installationen går snabbt och att det är en kostnadseffektiv lösning jämfört med takpannor eller plåt.

Vi på Dalasol har erfarna takläggare i Dalarna som kan hjälpa dig med ditt takprojekt, oavsett om du vill lägga ytpapp, tegeltak, betongtak eller plåttak. Kontakta oss för mer information eller begär en offert för din takomläggning.

Guide till ytpapp

Ytpapp, även kallad asfaltsmatta, är en populär takbeklädnad för mindre byggnader och platta tak. Det är en tålig och väderbeständig takbeklädnad med en bra hållfasthet och tätslutande egenskaper. Ytpapp tillverkas vanligtvis av en glasfibermatta eller polyesterfilt som impregneras i asfalt och sedan får ett ytskikt av skiffer för att förbättra väderbeständigheten.

När du väljer ytpapp som takbeklädnad bör du se till att välja en kvalitetsprodukt och regelbundet underhålla ytskiktet för att förlänga livslängden. Ytpapp finns vanligtvis i svart eller mörkgrå färg och kan fästas med förlimmade remsor eller svetsas tätt. 

Fördelarna med ytpapp

Fördelarna med ytpapp inkluderar dess lägre kostnad jämfört med andra takbeklädnader, användbarhet på platta tak och tak med svag lutning, samt dess förmåga att stå emot solbestrålning, vind och regn. Nackdelarna är att ytpapp kräver regelbundet underhåll för att undvika vattensamlingsgropar, har en kortare livslängd (vanligtvis 20-30 år) och anses inte vara lika estetiskt tilltalande som tegel- eller plåttak.

När Dalasol utför en takomläggning och installerar ytpapp på ditt tak, börjar vi med att inspektera takets skick och eventuella fuktskador. Sedan tar vi bort det gamla takmaterialet och avlägsnar underlagspappen och trästommar. Vi utför en noggrann undersökning för att säkerställa att taket är i gott skick och kan stödja ytpappen.

Efter förberedelserna lägger vi ny underlagspapp och tätskikt, och sedan applicerar vi ytpappen på taket. Skarvarna kan limmas eller svetsas beroende på förutsättningarna. Våra erfarna takläggare ser till att installationen är utförd korrekt för att ge ytpappen bästa möjliga livslängd och prestanda.

Kontakta Dalasol för att boka ett kostnadsfritt hembesök där vi kan inspektera ditt tak och ge dig råd samt lämna en offert för din takomläggning. Vi är specialister på takläggning och kan hjälpa dig med olika typer av takbeklädnader, inklusive ytpapp.