Sadeltak

Sadeltak är den vanligaste taktypen i Sverige och även populär i många andra länder. Det kännetecknas av två takfall som möts på taknocken och sträcker sig ned över husets långsidor. Sadeltak har många fördelar och passar väl i det nordiska klimatet.

Om sadeltak

Sadeltak, även kallat kroppåstak, är populärt i Sverige på grund av flera faktorer. Byggkostnaderna för sadeltak är relativt låga jämfört med andra taktyper, och det passar på de flesta byggnader.

Den vanligaste taklutningen för sadeltak är 45 grader, men taket kan ha en lutning från 27 grader upp till 70 grader eller mer. För branta taklutningar kan taket bli väldigt högt.

Sadeltak ger också möjlighet till vindsutrymme, vilket kan användas för att inreda vinden. För ännu mer utrymme på vinden kan man välja ett mansardtak, som är en variant av sadeltak med två takfall. 

Bygga sadeltak

Sadeltak har en triangulär takkonstruktion, och färdiga takstolar används ofta för att snabbt montera takstommens. Normalt sett kräver inte sadeltak anpassningar eller förstärkningar av takstommen, vilket förenklar byggprocessen. Sadeltak är mest lämpligt för smalare byggnader för att undvika att taket blir för högt.

Takmaterial för sadeltak

Sadeltak kan kläs med alla typer av takmaterial, men takpannor och takplåt är vanligast. Att lägga om taket på ett sadeltak är relativt enkelt eftersom det oftast inte finns komplicerade vinklar eller hörn att ta hänsyn till. På grund av takets lutning krävs dock användning av en takställning för att arbetet ska kunna utföras säkert och med hög kvalitet.

Fördelar med sadeltak

  • Takets lutning på minst 45 grader gör att snö och vatten lätt rinner av.
  • Relativt enkelt att lägga och underhålla.
  • Ger möjlighet till utrymme på vinden som kan inredas.
  • Passar på olika typer av byggnader.
  • Har ofta en optimal lutning för installation av solpaneler.

Få hjälp med att lägga om ditt sadeltak

Våra utbildade och erfarna takläggare utför arbetet med stort yrkeskunnande och fokus på kundservice. Du kan vara trygg i att arbetet utförs enligt branschstandard och med hög kvalitet.

Kontakta oss genom formuläret på vår hemsida för att boka ett kostnadsfritt hembesök. Vi kommer då att inspektera ditt tak, lyssna på dina önskemål och ge dig råd inför ditt takprojekt. Vi kan också erbjuda en prisvärd offert för arbetet. 

Frågor och svar om sadeltak

Vilket takmaterial är bäst för sadeltak?

Sadeltak kan kläs med alla typer av takmaterial, men takpannor och takplåt är de vanligaste valen. Båda materialen fungerar bra på sadeltak.

Hur lång tid tar det att lägga om ett sadeltak?

Tiden det tar att lägga om ett sadeltak varierar beroende på takets storlek och materialval. Generellt sett tar det mellan 2 och 4 veckor att lägga om ett sadeltak.

Vilken årstid är bäst för takomläggning?

En takomläggning kan utföras året runt, men det är bäst att undvika perioder med mycket regn eller snö. Dåligt väder kan påverka arbetet och förlänga projektets tidslinje.